Madalief

september 2019

Honorine besloot terplekke dat de situatie zo zorgwekkend was, de jongens waren vies, hongerig en hadden zelfs hongerbuikjes van langdurige ondervoeding. En dit terwijl de eigen kinderen van de tante er een stuk beter uit zagen. Ondanks dat we jaren geleden hadden besloten dat we geen kinderen meer zouden opnemen in ons centrum, wat dit zo’n noodgeval, dat zowel het Malagasy als het Nederlandse bestuur geen andere oplossing zag.
Ondertussen gaat het stukken beter met de jongens, de hongerbuikjes zijn al bijna verdwenen, ze spelen met de andere kinderen en lachen weer. Nu de grote vakantie is begonnen zijn ze wel weer voor een paar weken naar hun familie, en Honorine gaat daar met enige regelmaat lans. Maar als straks het schooljaar weer begint, zullen ze weer in onze veilige haven van Ankanin’ny Fitiavana hun intrek nemen. Het is zo fijn om te zien dat het zoveel beter met de jongens gaat. 
 
Poussepousse project
In de maand mei was het zover, de drie poussepousses (trekriksja’s waar mannen voor lopen en zodoende hun brood verdienen) die we hadden besteld waren klaar. We nodigden de drie families het dorp uit waarvan we wisten dat de mannen werken als 'tireur de poussepousse’. Zij huren deze karretjes, en de helft van de dagelijkse opbrengsten moeten ze afgeven aan de eigenaar. Doordat wij de onze in bruikleen geven hoeven ze geen huur te betalen. Waardoor ze dus beter in hun onderhoud kunnen voorzien. De kleine reparaties moeten ze zelf regelen, maar voor de grote reparaties kunnen ze altijd bij ons terecht. Sinsdien zien we de poussepousses regelmatig in de stad, met hele blije mannen ervoor, rondrijden.

Het schooljaar in Madagaskar eindigde in de laatste week van augustus. We hebben tot deze laatste week de schoolkantines rondom de Residence kunnen organiseren. De 1200 kinderen hebben in juli en augustus 4x per week een gezonde maaltijd gekregen. Door de inzet van de ouders en de onderwijzers is dit project ook dit afgelopen schooljaar weer geslaagd! Het nieuwe schooljaar begint weer in oktober en ook dan weten we dat we de kantines weer kunnen organiseren. 

De eerste examens zijn ook al weer geweest, en de kinderen in Ambositra die het CPE examen hebben gedaan (voor afsluiting van en toelating tot de middelbare school) hebben allen dit examen gehaald. Maandag 9 september zijn de examens van de vierde klas middelbare school, en aan het eind van september de eindexamens van het Lycee. Dit jaar doet een hele groep meiden in Ambositra dit examen. We wensen ze natuurlijk heel veel succes. 

Ook in onze bouwprojecten rondom de Residence wordt hard gewerkt. Het vierde huis in Tsinjorano, voor de oma van Prisca is klaar! Zie foto hoe blij oma is. Binnenkort beginnen we met de bouw van een nieuw huis voor een ander heel erg arm gezin. Zodra Remi weer terug is in Madagaskar, vanaf 17 september volgt daar meer nieuws over. 

 
Eind mei 2019 was een heel bijzondere week: Ingrid de penningmeester en Marlies de voorzitter van het Nederlandse bestuur waren beiden op bezoek in Madagaskar! Heel bijzonder en belangrijk: na respectievelijk 20 (!) en 7 jaar waren ze weer in terug in Madagaskar en konden wij ze alle projecten en ontwikkelingen laten zien. Vol enthousiasme en nieuwe energie keerden zij terug naar Nederland.
 
Download

nieuwsbrief oktober 2019.pdf (301.61 KB)